сряда, 2 март 2016 г.

ТОРТА "ЖОЗЕ НЕГРО" - ПРОЛЕТЕН ВАРИАНТ

1.   5-6 супени лъжици захар, 4-5 лъжици какао, 3/4 чаша прясно мляко СЕ СВАРЯВАТ ДО ТЕЧЕН ШОКОЛАД (заливка).

2.   300 грама захар с 300 грама масло СЕ БИЯТ с 8 жълтъка (1 по 1). Смесва се с горното (1.) ОТДЕЛЯ СЕ 1/3 за гарниране. Към 2/3 се прибавят разбитите на сняг белтъци от 8-те яйца + 300 грама смлени орехи.

3.Пече се във форма за торта, покрита с намаслена хартия, към 20-30 минути. Фурната да не е много силна. Пробва се дали е готово с клечка. Когато блатът е готов, на клечката не се полепва нищо.

4.Блатът се залива със заливката и се украсява по желание.

Бележка: Отделената 1/3 за заливка може да се третира на огън в тендежерка, като се бърка непрекъснато, за да преминат жълтъците през термична обработка. Маха се от огъня, когато започне да пуска пара и “клокне”.

Втора бележка: Блатът може да се разреже на 2 части и тортата да се "напълни" с някакъв крем - най-добре - шоколадов мус. Може и най-обикновен течен шоколад („Нутела”) или пък някакъв крем в бяло за контраст с тъмните блатове.


Трета бележка: Украсата може да бъде всякаква – на пазара има разнообразни шоколадови изделия – шоколадов чипс, шоколадови плочки и др. Шоколадовият чипс е няколко вида и се намира и в Карфур. Шоколадовите плочици  на Линд ги има в Хипермаркет ХИТ.




Няма коментари:

Публикуване на коментар