1. 5-6
супени лъжици захар, 4-5 лъжици какао, 3/4 чаша прясно мляко СЕ СВАРЯВАТ ДО
ТЕЧЕН ШОКОЛАД (заливка).

2. 300 грама захар с 300 грама масло СЕ БИЯТ с 8 жълтъка
(1 по 1). Смесва се с горното (1.) ОТДЕЛЯ СЕ 1/3 за гарниране. Към 2/3 се
прибавят разбитите на сняг белтъци от 8-те яйца + 300 грама смлени орехи.
3.Пече се във форма за торта, покрита с
намаслена хартия, към 20-30 минути. Фурната да не е много силна. Пробва се дали
е готово с клечка. Когато блатът е готов, на клечката не се полепва нищо.
4.Блатът се залива със заливката и се украсява
по желание.
Бележка: Отделената 1/3 за заливка може да се
третира на огън в тендежерка, като се бърка непрекъснато, за да преминат
жълтъците през термична обработка. Маха се от огъня, когато започне да пуска
пара и “клокне”.
Втора бележка: Блатът може да се разреже на 2
части и тортата да се "напълни" с някакъв крем - най-добре -
шоколадов мус. Може и най-обикновен течен шоколад („Нутела”) или пък някакъв
крем в бяло за контраст с тъмните блатове.
Трета бележка:
Украсата може да бъде всякаква – на пазара има разнообразни шоколадови изделия
– шоколадов чипс, шоколадови плочки и др. Шоколадовият чипс е няколко вида и се
намира и в Карфур. Шоколадовите плочици
на Линд ги има в Хипермаркет ХИТ.

Няма коментари:
Публикуване на коментар