сряда, 20 април 2016 г.

ТОРТА "ВЕЛИКДЕН"

Тортата се сглобява от две платки гараш, една целувчена платка (целувки на брой, за да се получи размер колкото гараш платките)  и  разбит гараш крем. 

                                    Гараш платки

За  2 бр. платки:
250 г.  -  орехи  смляни (ситно)
250 г. -  белтък  (5 бр.)
250 г. – захар
50 г.  -  брашно

150 г.  -  1 белтък
50 г.  -  захар
35 – 40 г. – масло  разтопено

Първата част от продуктите  се смесват на гъста каша.  Единият белтък се избива на сняг със захарта. Двете части се смесват като успоредно се налива и разтопеното масло.  От така полученото тесто се намазват тънки платки върху хартия или намазнена и добре  набрашнена  тава. Пече се на предварително загрята до 200 С фурна до златисто.

                                        Гараш крем

0,500 кг.  -  шоколад  натурален
0,500 кг. -  сметана сладкарска  Hopla
0,080 кг. – захар
Сметаната  и захарта завират, отстраняват се от котлона и се прибавя натрошения шоколад.
Бърка се, докато шоколадът се разтопи. Оставя се да стегне 1 нощ.
Преди да се използва, кремът се разпуска леко на водна баня или на микровълнова и се разбива с миксер, за да стане по мек и лесен за мазане върху платките.
Една част от крема се оставя за заливка на торта , той не се разбива, а се разтопява отново на водна баня или микровълнова фурна, за да стане по-течен и се залива вече стегналата торта.

                                     Подреждане:

Гараш платка  (най- отдолу), крем, целувчена платка (целувки), крем, гараш платка, крем.
Тортата се оставя се да стегне една нощ във фризер.
Залива се с разтопения крем на другият ден както е силно охладена.
Украсява се по желание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар