Тортата се сглобява от две платки гараш, една целувчена платка (целувки на брой, за да се получи размер колкото гараш платките) и разбит гараш крем.
Гараш платки
За 2 бр. платки:
250 г. - орехи смляни (ситно)
250 г. - белтък (5 бр.)
250 г. – захар
50 г. - брашно
150 г. - 1 белтък
50 г. - захар
35 – 40 г. – масло разтопено
Първата част от продуктите се смесват на гъста каша. Единият белтък се избива на сняг със захарта. Двете части се смесват като успоредно се налива и разтопеното масло. От така полученото тесто се намазват тънки платки върху хартия или намазнена и добре набрашнена тава. Пече се на предварително загрята до 200 С фурна до златисто.
Гараш крем
0,500 кг. - шоколад натурален
0,500 кг. - сметана сладкарска Hopla
0,080 кг. – захар
Сметаната и захарта завират, отстраняват се от котлона и се прибавя натрошения шоколад.
Бърка се, докато шоколадът се разтопи. Оставя се да стегне 1 нощ.
Преди да се използва, кремът се разпуска леко на водна баня или на микровълнова и се разбива с миксер, за да стане по мек и лесен за мазане върху платките.
Една част от крема се оставя за заливка на торта , той не се разбива, а се разтопява отново на водна баня или микровълнова фурна, за да стане по-течен и се залива вече стегналата торта.
Подреждане:
Гараш платка (най- отдолу), крем, целувчена платка (целувки), крем, гараш платка, крем.
Тортата се оставя се да стегне една нощ във фризер.
Залива се с разтопения крем на другият ден както е силно охладена.
Украсява се по желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар