В тенджерка с назелепващо покритие се слагат 1 голямо пакетче масло – 250 грама, 7 супени лъжици вода, 1 ½ чаена чаша захар (може и повечко) и 2 супени лъжици какао (за предпочитане по-тъмничко). Тази смес се сварява до течен шоколад – когато заври, се изключва котлонът. Отдръпва се и се оставя да изстине. Преди това се отделя 1 чаена чаша от тази смес – за заливане на сладкиша.
На 3 яйца се
отделят белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците + 1 ½
чаена чаша брашно + 1 бакпулвер + 1 ванилия се прибавят към горната смес
в тенджерата. Хубаво се разбърква с миксер. Накрая се прибавят внимателно
белтъците, без да се бърка с миксер. Изсипва се върху намазана с масло и
поръсена с брашно средно голяма тавичка. Поставя се в добре загрята фурна, но
се пече на температура 160-180 градуса. Внимава се да не прегори. Пробва се с
клечка – докато върху нея не остава следа от тесто.
Когато сладкишът е опечен, се изважда от
фурната, намазва се с отделената смес в чашата и се поръсва за предпочитане
(така става най-добре) със счукани орехи. Сладкишът се реже, когато е вече
студен.
Танче, изглежда много апетитен и примамващ, как да му устои човек!!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност ще го опитам!
Поздрави!!
Става наистина изключително вкусен, а пък се прави много лесно и с несложни продукти! Благодаря за отзива!
Изтриване