сряда, 20 април 2016 г.

ТОРТА ЗА РОЖДЕН ДЕН

1.   5-6 супени лъжици захар, 4-5 лъжици какао, 3/4 чаша прясно мляко СЕ СВАРЯВАТ ДО ТЕЧЕН ШОКОЛАД (заливка).

2.   300 грама захар с 300 грама масло СЕ БИЯТ с 8 жълтъка (1 по 1). Смесва се с горното (1.) ОТДЕЛЯ СЕ 1/3 за гарниране. Към 2/3 се прибавят разбитите на сняг белтъци от 8-те яйца + 300 грама смлени орехи.

3.Пече се във форма за торта, покрита с намаслена хартия, към 20-30 минути. Фурната да не е много силна. Пробва се дали е готово с клечка. Когато блатът е готов, на клечката не се полепва нищо.

Блатът се разрезва на 2 части и тортата да се "пълни" с крем. Той се приготвя от 2 кутийки шоколадово сирене "Филаделфия", което се разбива с миксер и след това се смесва със също разбита 1 кутийка - 200 гр, течна млечна сметана.
Подрежда се - блат, крем, блат крем. Когато поизстине, тортата се залива с отделената заливка.


 Бележка: Отделената 1/3 за заливка може да се третира на огън в тендежерка, като се бърка непрекъснато, за да преминат жълтъците през термична обработка. Маха се от огъня, когато започне да пуска пара и “клокне”.

Тортата се украсява по желание.
                       

Няма коментари:

Публикуване на коментар