1.С миксер се разбиват 4 белтъка на сняг! Жълтъците са за следващата стъпка!
2.В по-дълбока купа с миксер се разбиват 1 и ½ ч.ч. захар, 4-те жълтъка и 1 масло (125 гр).
3.Към тази смес се добавя ¾ ч.ч. прясно мляко, 2 (с връх) ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1-2 ванилии, може и кората на 1 лимон. Разбива се добре с миксер. Може да изглежда малко гъсто, но това е от маслото, което не е течно като олиото и затова сместта е по-гъстичка. Няма проблем!
4. Към сместта в купата се прибавят бъркайки с лъжица белтъците – по внимателно да не спаднат, но хубаво да се смесят.
5. Във форма за кейк, без значения каква (ако е залепяща, се подмазва с масло и се набрашнява хубаво) се изсипва да покрие дъното от горната смес.
6.От същата тази смес (светлата) се отделя по желание количество, което се обърква с 1-2 супени лъжици какао, за да стане кафява.
7. Върху първия пласт (светлия) във формата, се изсипва какаовият пласт. Върху него се слагат колкото се прецени и желае – орехови ядки – може и по-големи парчета, стафиди и прочее.
8. Покрива се с остатъка от бялата смеска.
6. Пече се в предварително загрята фурна до 180 градуса –без да се намалява, докъм 1 час! Пробва се дали се е опекло с клечка, която трябва да суха при пробата в кейка.
7. Вади се и след като „отдъхне” се обръща в плосък съд. Може да се облее със заливка – шоколадова например, или захарна. Може и да се поръси с пудра захар.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар