петък, 29 април 2016 г.

КОЗУНАК НА КОНЦИ ТАНЯ

Необходими продукти

1 кг брашно
6 бр. яйца
100 г масло + 50 г мас и 50 г олио.  (Ако няма мас може 100 г масло +100 г олио, но мазнината да е 200 г)
300 г захар
1 кубче мая – към 40 г
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 бр. лимон
1 с.л. ром; може и ромова есенция
бадеми за украса
1/3 ч.ч. стафиди
щипка сол
1 бр. белтък за намазване или цяло яйце. Казват, че с белтък не прегаря.


Начин на приготвяне
Брашното се пресява в дълбока съдина.

Отделно с миксер изключително добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора и лъжицата ром или ромовата есенция.

Млякото се затопля до малко повече от телесна температура - трябва съвсем леко да напарва на пръста. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се дръпва настрани да бухне.

В дълбокия съд пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес и млякото с маята, когато вече е бухнала.

Започва замесване на тестото. На този етап може и с миксер с бъркалките за тесто. Размесва се добре, докато не се получи хомогенна смес. В началото ще се получат бучки, което е нормално. Размесвайте усърдно и накрая се получава нормално тесто.

В зависимост от брашното, което се използва, както и от големината на яйцата, е възможно да не достигне брашно, или пък да остане. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не достига брашно, просто се добавя колкото трябва.

Веднъж замесено, тестото се вади от съда и се слага на набрашнената маса, където с ръце се доомесва.

Следва втора част от действието - вкарването на маслото в него. За тази цел маслото (мазнината, каквато и да е тя) се разтопява в съд предварително, като се внимава много да не започне да се пържи.

Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Ако тестото започне да залепва за масата, тя се наръсва с малко брашно. Целта на това упражнение е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак - на конци. Аз лично бия тестото по 100 пъти на масата : ).

   Измесеното тесто се слага в по-голяма съдина и се оставя на топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Докато е втасвало, си пригответе формите, в коите по-късно ще печете. Всичко зависи от въображението: дали ще си ги направите на плитка, дали на руло - въпрос на вкус. Ако ще правите руло с мармалад, е добре върху разстлания мармалад да се наръсят смлени орехи, за да не се разтече из формата за печене.

   Самата форма за печене се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци. Може и в съдинки, в които да поставите хартия за печене. Оставят се да втасат както са оформени и след като това стане отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото предпочитате, намазват се само с разбит белтък (така не загарят), при желание се наръсват със захар и се пекат. Аз ги мажа с разбито цяло яйце.

  В началото се слагат в добре загрята фурна на 220 С, но след десет минути намалявате на 180 и печете още половин час. Поглеждате периодично, за да не изгорят. При нормална фурна това време за печене е абсолютно правилно разчетено. Могат да се пробват по-към края на печенето с дълга клечка дали вътре са добре изпечени. Не ги оставайте повече от указаното, защото ще прегорят. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар