Продукти за пласта от натурален
шоколад:
200 гр. натурален шоколад
100 гр. масло
4 яйца (разделени жълтъци от белтъци)
1 ванилия
1/3 ч.ч. кафява захар
200 гр. натурален шоколад
100 гр. масло
4 яйца (разделени жълтъци от белтъци)
1 ванилия
1/3 ч.ч. кафява захар
1 ч.л. кафе на ситно
щипка сол
щипка сол
продукти за муса от млечен шоколад:
200 г млечен шоколад
1 и 1/2 голяма ч.ч. сладкарска сметана
продукти за муса от бял шоколад:
250 г сирене Маскарпоне
1 голяма ч.ч. сладкарска сметана
150 г бял шоколад
1 ванилия
продукти за декорацията:
ягоди и по желание шоколадови фигури, а може и да се поръси с какао през дантелен шаблон - показано е на снимките
За пласта от натурален шоколад:
Включете фурната да
загрее на 200 градуса. Подгответе си формата със свалящ се ринг, като я
намажете с масло.
Разтопете шоколада
и маслото на водна баня. Отделете жълтъците от белтъците. Прибавете жълтъците и
ванилията към шоколадовата смес. Разбъркайте добре. Разтворете кафето в чаена
лъжичка хладка вода и го добавете в шоколадовата смес. Разбийте белтъците на
сняг и внимателно прибавете на два пъти кафявата захар към тях. Бийте, докато
белтъците станат на връхчета. Прибавете белтъчната смес към шоколадовата.
Бъркайте внимателно, за да запазите въздуха в нея. Сложете щипка сол. Изсипете
шоколадовата смес във формата и печете около 15 минути, докато клечката излезе
почти суха. Това е блат без брашно и трябва да бъде леко влажен. Оставете го да
се охлади, внимателно прокарайте нож по ръба и отстранете ринга. Обърнете го
върху подложка или поднос и отново го стегнете с ринга.
За муса от
млечен шоколад:
Разбийте сметаната
на сняг. Разтопете млечния шоколад на водна баня, оставете го да се охлади
напълно и го разбъркайте със сметаната с шпатула. Не бъркайте с миксер, защото
мусът ще се пресече. Намажете шоколадовия мус върху блата и го заравнете добре.
Приберете тортата в хладилник, за да стегне, докато приготвите муса от бял
шоколад.
За муса от бял
шоколад:
Стопете на водна
баня белия шоколад и го охладете напълно.
Разбийте сметаната
на сняг и добавете сиренето Маскарпоне. Разбийте с миксер и сложете една
ванилия. Накрая добавете белия шоколад и разбъркайте отново с шпатула.
Намажете муса от
бял шоколад върху млечния. Заравнете добре и приберете тортата да се охлади за
една нощ. Декорирайте я преди поднасяне.
Няма коментари:
Публикуване на коментар