четвъртък, 21 април 2016 г.

ТОРТА "ТРОЕН ШОКОЛАД" по рецепта на Ани Шакарян http://www.vkusnoteka.bg/

Продукти за пласта от натурален шоколад: 

200 гр. натурален шоколад
100 гр. масло
4 яйца (разделени жълтъци от белтъци)
1 ванилия
1/3 ч.ч. кафява захар
1 ч.л. кафе на ситно
щипка сол

продукти за муса от млечен шоколад:

200 г млечен шоколад
1 и 1/2 голяма ч.ч. сладкарска сметана

продукти за муса от бял шоколад:

250 г сирене Маскарпоне
1 голяма ч.ч. сладкарска сметана
150 г бял шоколад
1 ванилия

продукти за декорацията:

ягоди и по желание шоколадови фигури, а може и да се поръси с какао през дантелен шаблон - показано е на снимките

За пласта от натурален шоколад:

Включете фурната да загрее на 200 градуса. Подгответе си формата със свалящ се ринг, като я намажете с масло. 
Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Отделете жълтъците от белтъците. Прибавете жълтъците и ванилията към шоколадовата смес. Разбъркайте добре. Разтворете кафето в чаена лъжичка хладка вода и го добавете в шоколадовата смес. Разбийте белтъците на сняг и внимателно прибавете на два пъти кафявата захар към тях. Бийте, докато белтъците станат на връхчета. Прибавете белтъчната смес към шоколадовата. Бъркайте внимателно, за да запазите въздуха в нея. Сложете щипка сол. Изсипете шоколадовата смес във формата и печете около 15 минути, докато клечката излезе почти суха. Това е блат без брашно и трябва да бъде леко влажен. Оставете го да се охлади, внимателно прокарайте нож по ръба и отстранете ринга. Обърнете го върху подложка или поднос и отново го стегнете с ринга. 

За муса от млечен шоколад:

Разбийте сметаната на сняг. Разтопете млечния шоколад на водна баня, оставете го да се охлади напълно и го разбъркайте със сметаната с шпатула. Не бъркайте с миксер, защото мусът ще се пресече. Намажете шоколадовия мус върху блата и го заравнете добре. Приберете тортата в хладилник, за да стегне, докато приготвите муса от бял шоколад.

За муса от бял шоколад:

Стопете на водна баня белия шоколад и го охладете напълно.
Разбийте сметаната на сняг и добавете сиренето Маскарпоне. Разбийте с миксер и сложете една ванилия. Накрая добавете белия шоколад и разбъркайте отново с шпатула.
Намажете муса от бял шоколад върху млечния. Заравнете добре и приберете тортата да се охлади за една нощ. Декорирайте я преди поднасяне.






Няма коментари:

Публикуване на коментар