Продукти:
2 блата, всеки от които съдържа:
200 гр. натурален шоколад
100 гр. масло
4 яйца (разделени жълтъци от белтъци)
1 ванилия
1/3 ч.ч. кафява захар
1 ч.л. кафе на ситно
щипка сол
щипка сол
Приготвяне на блатовете:
Фурната се загрява на 200 градуса. Използва се форма със свалящ се ринг. Маже се с масло.
Разтопява се шоколадът и маслото на водна баня. Отделят се жълтъците от белтъците. Прибавят се жълтъците и
ванилията към шоколадовата смес. Разбърква се добре. Разтваря се кафето в чаена
лъжичка хладка вода и се добавя в шоколадовата смес. Белтъците се разбиват на
сняг и внимателно се прибавя на два пъти кафявата захар към тях. Бият се докато
белтъците станат на връхчета. Белтъчната смес се добавя към шоколадовата внимателно. Слага се и щипка сол. Шоколадовата смес се изсипва във формата и се пече около 15 минути, докато клечката излезе
почти суха. Това е блат без брашно и трябва да бъде леко влажен. Оставя се да се да
се охлади и тогова се отстранява рингът. Обръща се върху подложка или поднос и отново се стяга с ринга. По същия начин се прави и вторият блат.
Крем - смес от кондензирано мляко, маскарпоне и млечна сметана
Продукти:
1 кутийка кондензирано мляко (от магазин "Берьозка" - руско)
250 грама маскарпоне
1 сметана (Пилос от Лидл)
Приготвяне на крема:
Разбива се добре млякото, добавя му се маскарпонето и накрая разбитата на връхчета сметана.
Сглобяване на тортата:
Върху поставения в ринг първи блат се изсипва около 2/3 от крема. Слага се вторият блат и върху него се изсипва и заглажда останалият крем. Тортата се слага в хладилник да престои една нощ. На другия ден се сваля рингът и тортата се измазва и отстрани с наличния по нея крем.
За украса използвах бял щоколад, от който направих тези оградки. Най-отгоре както се вижда съм изплозвала за украса ягоди.
Няма коментари:
Публикуване на коментар