неделя, 22 май 2016 г.

ЧИЙЗКЕЙК БЕЗ ГРЕШКА

Предлагам мой вариант на рецепта за чийзкейк, изготвен след натрупания опит и личните ми предпочитания. Уверявам ви, че става чуден, без да е претенциозен като технология и продукти за направата. 
За добрия чийзкейк преди всичко трябва да се използва добро крем сирене. Не е необходимо обаче то задължително да е "Филаделфия", не е без значение и цената й, която е равна на три други кремсирена. Така е, изпитала съм го. Някои ползват и рикота, но при мен българското кремсирене свършва същата работа като вносните сирена или извара.


Необходимите продукти:
За блата
1. Две пакетче чаени бисквити - може светли, може и кафяви
2.100 грама масло
3. Две супени лъжици кафява захар
За кейка
  1. Осем пакетчета крема сирене = 1 килограм
  2. 250 грама бяла захар
  3. 3 супени лъжици брашно
  4. 4 големи яйца
  5. Кората на един лимон, настъргана
  6. Ванилия
  7. 200 грама заквасена сметана
Приготвяне на блата – Натрошават се бисквитите, смесват се с разтопеното масло и захарта и се разстилат върху дъното на кръгла форма. Добре е формата да е с падащо дъно – така няма да има проблем с отлепянето на кейка после. Натрошаването на бисквитите може да стане на ръка. Дъното на формата е добре да го постелете с хартия за печене и така после ще може лесно да се отдели.

Приготвяне на плънкатаВ голяма купа слагаме цялото количество крема сирене и размекваме с вилица или миксер. Като омекне сиренето, добавяме захарта и продължаваме да разбъркваме до получаването на хомогенна смес. След като се е разтворила захарта, добавяме трите лъжици брашно и отново разбъркваме. Сместа се е сгъстила доста, започваме да добавяме яйцата едно по едно. В началото сместа става лигава, но след разбъркване тя поема яйцето и отново се превръща в приятен като консистенция крем. Добре е яйцата да са едрички (L или XL). Като поеме сместа и четирите яйца, добавяме ванилията и настърганата лимонова кора. Накрая идва ред и на заквасената сметана.

ПеченеФурната трябва да е загрята да 220 градуса. Печем блата за не повече от 10 минути и го вадим. Не изключвайте фурната, нека стои топла за чийзкейка. 

Върху блата изсипваме плънката и заравняваме. Връщаме формата във фурната и печем 10 минути на градусите, на която е -  220. След 10 минути се намялява на 130 градуса и се пече 25 минути. Когато минат, фурната се изключва и чийзкейкът се оставя вътре още 2 часа, без да се отваря вратата на фурната. След два часа го изваждаме и след като се е охладил напълно, можем да го преместим в чиния за торта. Украсяваме по вкус - не е лошо първо да се залее със сладко - било от ягоди, било от боровинки или нещо, което да покрие повърхността. Отгоре може да се наредят ягоди, боровинки, малини, каквото се сетите. Може да се покрие и с шоколадов ганаш. Въпрос на предпочитание и вкус.






Няма коментари:

Публикуване на коментар