Необходими продукти:
- 200 гр. шоколадов кувертюр или черен шоколад
- 100 гр. краве масло
- 3 яйца
- 120 гр. пудра захар
- 1 капсула ванилова есенция или 2 прахчета ванилия
- 210 гр. брашно
- 25 гр. какао
- 1/2 ч. л. бакплувер
- щипка сол
- около 200 гр. пудра захар, в която ще оваляме сладките
Приготвяне:
Разтопяваме на водна баня шоколадът и маслото. Оставяме сместта да изстине. Изсипваме я в купа, добавяме захарта и разбиваме добре с миксер. След това добавяме яйцата едно по едно и разбъркваме след всяко едно. Прибавяме ваниловата есенция.
В купа пресяваме брашното, какаото, солта и бакпулвера и ги смесваме хубаво. Сухите съставки се добавят към шоколадовата смес и отново разбъркваме.
Покриваме купата с фолио и оставяме в хладилника да стегне за около час и половина, два.
В тавичка слагаме хартия за печене и загряваме фурната на 170-180 С.
В дълбока чиния изсипваме пудра захар. С чаена лъжичка загребваме от сместта и оформяме топчета с ръце. Обилно оваляме топчетата в пудрата захар и подреждаме в тавата. Оставя се около половин сантиметър разстояние между топчетата. Получават се около 70 по-малки сладки. Могат да се направят и по-големички и тогава са около 50-60 броя.
Печем за около 15 минути. Сладките са готови, когато хубаво се напукат отгоре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар